Sedembolestná Panna Mária

        Sedembolestná Panna Mária je Slovákmi uctievaná ako národná Patrónka. V iných krajinách je známa pod menom „Bolestná Panna Mária“ (lat. Virgo Maria Dolorosa). Číslo sedem je len symbolické číslo, v biblickom ponímaní ide o číslo, ktoré značí plnosť. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Celý jej život je popretkávaný nečakanými, bolestnými udalosťami. Hoci mala Mária ťažký a bolestný život, stala a symbolom pokory, tichosti, obetavosti a poslušnosti. Napriek tomu tradícia poukazuje na konkrétnych sedem bolestí, ktoré Panna Mária vo vojom živote prežila:

1.     Proroctvo Simeona v chráme („tvoju dušu prenikne meč“);

2.     Útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša;

3.     Strata dvanásťročného Ježiša v chráme;

4.     Stretnutie s Ježišom na krížovej ceste;

5.     Ukrižovanie a smrť Ježiš;

6.     Snímanie z kríža;

7.     Ježišov pohreb.

 

             Tento sviatok nebol ustanovený cirkvou v prvom storočí. Jeho história siaha do 15. storočia. Konkrétne do roku 1412, kedy sa o ňom hovorilo na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom. Ustanovil ho pápež Benedikt XIII. v roku 1727. Zároveň v tomto roku rovnaký pápež dal svoj súhlas k tomu, aby sa Sedembolestná Panna Mária mohla považovať za Patrónku Slovenska.

             Tento sviatok si Slováci špeciálne uctievajú najmä na pútnickom mieste v Šastíne, kde sa nachádza národná svätyňa Sedembolestnej Panny Márie, bazilika minor. Jej história siaha do roku 1564, kedy bola za baziliku minor  vyhlásená pápežom Pavlom VI., v roku 1964. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Každoročne na tento sviatok a na Turíce tisíce pútnikov putujú práve do tejto baziliky, kedy bývajú hlavné púte, aby si uctili našu Patrónku a vyprosili pomoc v bolestiach a utrpení každodenného života.

 

Modlitba k Sedembolestnej Panne Márii


Sedembolestná Panna Mária, ty sláva nášho národa, ty radosť nášho ľudu, s dôverou sa vinieme k tebe, k tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu, a s tebou velebíme nášho nebeského Otca. On nás vytrhol z moci tmy a preniesol do kráľovstva svojho milovaného Syna, ktorý nás vykúpil svojím krížom a zmŕtvychvstaním. S tebou, Mária, velebíme nášho Nebeského Otca. Preblahoslavená Panna, teba nám dal tvoj milovaný Syn za Matku, keď si stála pri jeho kríži a mala účasť na jeho vykupiteľskom utrpení. Ty poznáš všetky naše úzkosti a bôle, ty poznáš aj lásku nášho ľudu k tebe. Ako si nás chránila v minulých stáročiach vo viere a v oddanosti Cirkvi, buď nám mocnou ochranou a pomáhaj aj teraz. Chráň nás pred hriechom, pred bludnými náukami a konzumným spôsobom života a upevňuj našu vernosť Kristovi. S tebou Mária, velebíme tvojho Syna a nášho Pána Ježiša Krista. Verní odkazu našich vierozvestov svätého Cyrila a Metoda, ktorí ťa osobitne uctievali, chceme si zachovať dedičstvo našich otcov. Pomáhaj nám, Matka Cirkvi, aby sme si zachovali neporušenú vieru a oddanosť svätej Cirkvi a jej viditeľnej hlave pápežovi, námestníkovi tvojho Syna tu na zemi. Mária, svätyňa a nevesta Ducha Svätého, pros za náš ľud, aby sa svetlom a silou Božieho Ducha čím skôr uskutočnila jednota kresťanov v jednej Kristovej Cirkvi. S tebou, Mária, velebíme Ducha Svätého, tvorcu jednoty. Matka Sedembolestná, chráň našu mládež, nádej Cirkvi a národa, pred hriechom a každým zlom a pomáhaj jej, aby rástla pod tvojou ochranou v múdrosti a milosti a aby jej bol Kristus cestou, pravdou a životom. Sedembolestná Panna Mária, oroduj za nás. Chráň našu vlasť od všetkého zla a pomáhaj jej predstaviteľom, aby spravovali Slovensko v zhode s Božou vôľou, v pravde, spravodlivosti a láske. Sedembolestná Panna Mária, oroduj za nás. Blahoslavená Panna Mária, Matka bolestná, ty Matka milosti, ty nádej sveta, ty patrónka naša, vypočuj nás, svoje deti, ktoré volajú k tebe.

Amen


Zdroj:

https://www.zivotopisysvatych.sk/sedembolestna-panna-maria/

https://www.rkcsecovskapolianka.sk/2017/09/14/modlitba-k-sedembolestnej-panne-marii/