Sviatok Navštívenia Panny Márie

V evanjeliu podľa Lukáša sa hovorí: „V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.“ Evanjelium nám tiež spomína udalosti od Zvestovania a po počatí z Ducha Svätého. Do Zvestovanie žila Panna Mária pokorným, skrytým životom, zameraná na počúvanie Božieho Slova. Po tom ako sa dozvedela, že v nej rastie nový život, naplnila ju radosť a potreba podeliť sa o ňu s niekým. Môžeme v týchto udalostiach vidieť prepojenie s bežným životom. Najskôr musíme hľadať Boha a jeho vôľu v skrytosti a až potom sa vydať smerom k ľuďom.

 

Ak človek nežije duchovným životom, môže sa mu zdať, že pri počatí Syna Božieho išlo len o historickú udalosť, síce veľmi peknú, ale dnešnému človeku nič nehovoriacu. Ak však žije duchovným životom, začína chápať, že „počatie z Ducha Svätého“ v každom z nás a „narodenie Krista“ do našich skutkov, je stále aktuálnou vecou.

 

„Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý.“ Mária je plná Boha a jeho velebnosti. Keď evanjelista Lukáš opisuje Máriino počatie, používa pre zatônenie Duchom svätým pri počatí to isté slovo, ktoré Starý zákon používa pre oblačný stĺp nad archou. A keď nám opisuje stretnutie tehotnej Alžbety s tehotnou Máriou, používa ten istý slovný základ pre Jánov pohyb v tele matky, ako keď sa v Starom zákone hovorí o posvätnom tanci kráľa Dávida pred Archou. Teda v tomto prípade nešlo o bežný pohyb dieťaťa v tele matky, ale o akýsi zvláštny posvätný tanec, ktorým Ján ešte v tele svojej matky naznačil Božstvo Kristovo. Mária je pre nás kresťanov tým, čím bola pre židov Starozákonná archa. Preto Alžbeta zvolala veľkým hlasom: „Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že Matka môjho Pána prichádza ku mne?“ 

 

Návšteva Panny Márie u Alžbety nebola len všednou udalosťou, pretože Mária je plná Boha a tak aj jej Návšteva je zároveň Božou Návštevou. Naše stretnutia s inými ľuďmi môžu byť banálne, dokonca môžu byť aj katastrofou, ale Návšteva Panny Márie u jej príbuznej Alžbety, robí na nás iný dojem. Máriina návšteva je vzorom pre naše stretnutie s ľuďmi. Predovšetkým si musíme uvedomiť, že viacej pôsobíme tým, čo sme, ako svojimi rečami.

 

Tajomstvo dnešného sviatku nám chce povedať, že ak sa má naše stretnutie s druhými ľuďmi stať požehnaním, aj my musíme byť tými, ktorí neprinášajú len seba ale Božie Slovo, a z ktorých vyžaruje Duch Svätý. Ak prinášame len seba, nie sme pre druhých požehnaním. Predpokladom svätého prijímania je prijímať Ježiša v Duchu Svätom. To isté platí aj o prijatí druhého človeka. Len vtedy je naša návšteva požehnaním, ak sa odohráva v Duchu Svätom. Keď aj z nás bude vyžarovať Duch Svätý, budú ľudia podobne ako Alžbeta hovoriť: „odkiaľ mám to šťastie, že si prišiel, že prišla matka môjho Pána", lebo my všetci sa stávame Božími matkami, ak sme sa rozhodli žiť Slovo Božie.

 

Zdroj: http://www.frantiskani.sk/kazatel/marianske/0702I.htm

https://opusdei.org/sk-sk/article/zivot-panny-marie-vi-navsteva-svatej-alzbety/

https://www.zivotopisysvatych.sk/navsteva-panny-marie/