Marec – mesiac úcty svätého Jozefa

Pre niektorých ľudí je marec známy ako ,,mesiac kníh“. Nám kresťanom by tento mesiac mal pripomenúť niečo iné. ,,Marec – mesiac svätého Jozefa.“ Sviatok svätého Jozefa slávime 19. marca. Pápež Pius XII. zaviedol spomienku na sv. Jozefa Robotníka 1. mája.


Svätý Jozef je patrónom otcov, tesárov, robotníkov, ekonómov, prokurátorov, zomierajúcich.


Prečo vlastne poznáme svätého Jozefa? Čo sa o ňom môžeme dozvedieť? Od neho predsa nemáme v evanjeliách zaznamenané ani jedno slovo. Ale v evanjeliu je napísané, kým a aký bol svätý Jozef. Jozefa poznáme preto, lebo Boh poslal na svet svojho Syna a vybral pre neho Matku a Pestúna, s ktorým bola Panna Mária zasnúbená – Jozefa.

Kto bol, kto je svätý Jozef? Svätý Otec František raz o ňom povedal toto: ,,Je to človek, ktorý nehovorí, ale poslúcha. Človek nehy, človek schopný niesť vpred prisľúbenia, aby sa stali pevné, bezpečné. Prevzal na seba otcovstvo, ktoré nebolo jeho, ale pochádzalo od Otca. Staral sa o malého Ježiša až do dovŕšenia dospelosti. Keď máme problémy a žijeme v utrpení, keď zažívame tmu, učme sa od sv. Jozefa, ktorý vie, čo to znamená kráčať v tme, vie, ako sa načúva Božiemu hlasu.“

„Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku.“ (Mt 1,24). Svätý Jozef nám ukazuje, že sa netreba báť prijať Boží plán pre náš život. Veď predsa prijal Máriu, aj keď bola v požehnanom stave a Boh mu prostredníctvom anjela ukázal, že sa nemá báť, ale plne mu dôverovať. A sv. Jozef to prijal. Naučme sa aj my prijímať to, kam nás Boh vedie. Nemusí sa nám to zo začiatku páčiť, ale vedzme, že je to najlepšie, čo Boh pre nás chce. Počúvajme Boží hlas v každodenných situáciách a snažme sa byť tými, akými nás chce On, aby sme mali život naplnený Jeho prítomnosťou.

Začína marec a nám sa otvára nová možnosť, šanca viac spoznať svätého Jozefa, jeho krásne, obdivuhodné vlastnosti, čnosti, ktoré môžeme však nielen obdivovať, ale ho v nich aj nasledovať. A nielen to. Môžeme sa zveriť jeho ochrane, príhovoru a potom zakúsiť moc jeho orodovania, silu jeho pomoci.

 

Modlitba k svätému Jozefovi

K tebe sa utiekame, svätý Jozef, vo svojich súženiach a prosíme o pomoc teba i tvoju nevestu. S dôverou voláme k tebe, aby si nás ochraňoval. Pre lásku, ktorá ťa spájala s nepoškvrnenou Pannou, Božou Rodičkou, a pre otcovskú nežnosť, ktorou si objímal Božie dieťa Ježiša, zhliadni na dedičstvo, ktoré svojou krvou nadobudol Ježiš Kristus, a svojou mocnou podporou prispej nám na pomoc v našich biedach. Ty, starostlivý ochranca Svätej rodiny, stráž vyvolené pokolenie Ježiša Krista, odvracaj od nás, láskavý otec, všetku nákazu bludu a hriechu. Pomáhaj nám z neba, mocný náš ochranca, v boji s mocnosťami temnosti; a tak, ako si dieťa Ježiša vyslobodil z veľkého nebezpečenstva života, obhajuj aj svätú Božiu Cirkev pred nepriateľskými úkladmi a pred každým protivenstvom a nás všetkých prijmi do svojej trvalej ochrany, aby sme podľa tvojho príkladu a s tvojou pomocou mohli viesť svätý život, nábožne umrieť a v nebi dosiahnuť večnú blaženosť. Amen.


Zdroje:

http://new.burv.sk/2018/03/01/marec-mesiac-sv-jozefa/

http://www.zivotopisysvatych.sk/jozef/