Mariánsky mesiac máj

Mariánsky mesiac máj

Mesiac máj je oddávna mesiacom Panny Márie. Autorom pobožnosti, ako ju poznáme dnes, bol jezuita Dionisi v roku 1725. Pápež Pavol VI. v jednej svojej encyklike píše: „A je to mesiac, keď nám od trónu našej Matky prúdia v plnosti dary Božieho milosrdenstva. Veď Mária je vždy cestou, ktorá vedie ku Kristovi. Každé stretnutie s Máriou nemôže nebyť stretnutím s Kristom. Práve preto, že mesiac máj prináša silnú výzvu na horlivejšiu a dôvernejšiu modlitbu a že naše prosby nachádzajú ľahší prístup k milosrdnému srdcu Panny Márie, bolo obľúbeným zvykom našich predchodcov voliť tento mesiac zasvätený Bohorodičke Márii na povzbudenie kresťanského ľudu na verejné modlitby, kedykoľvek to vyžadovali potreby Cirkvi alebo keď na ľudské spoločenstvo doliehalo nejaké vážne nebezpečenstvo...“ 

Vzorom kresťanských rodín je práve Svätá Rodina z Nazareta. Loreto je jedno z mnohých obľúbených pútnických miest, ktoré navštívia milióny pútnikov. „Svätý dom ako významná relikvia je pre pútnika príležitosťou i poznaním meditovať o jej hlbokých biblicko-teologických posolstvách, zameraných na tajomstvo vtelenia a zvestovania spásy ľudstva.“ Toto mesto navštevovali pápeži, cirkevní predstavení, cisári, králi, ale aj umelci ako Michelangelo, Mozart, Galileo Galilei, Descartes, Kolumbus a iní. Všetci sa prišli pokloniť a pomodliť sa k Panne Márii. A práve odtiaľto sa pred mnohými storočiami začali šíriť spevy oslavujúce Pannu Máriu, dnes známe ako Loretánske litánie.

Význam niektorých invokácií

Veža zo slonovej kosti - Panna Mária sa považuje za Dávidovu vežu, ktorá bola symbolom silnej pevnosti. Slonová kosť je tiež symbolom pevnosti, ale vďaka bielej farbe je aj symbolom dokonalej čistoty, akou bola Panna Mária.

Ruža duchovná – ruža patrí od nepamäti k najobľúbenejším a najkrajším kvietkom vôbec. Tento kvietok v sebe skrýva niečo tajuplné, ako aj Panna Mária. Dokonca aj jej Dieťa, ktoré pochádza z rodu Jeseho, sa nazýva ružou. Teda, Panna Mária je Jeseho ružový ker, z ktorého sa narodil Ježiš – ruža. Aj v jednej známej vianočnej piesni sa spomína: Narodil sa Kristus Pán: veseľme sa! Z ruže kvietok skvitol nám: Radujme sa!

Archa zmluvy – archa zmluvy bola schránka zo vzácneho akáciového dreva, ktorá bola ozdobená vo vnútri, aj vonku čistým zlatom a dookola ju ozdobovali listové ornamenty. Jej vzácnosť dopĺňali tabule Zákon, Áronová palica a krčah s mannou. Truhlica symbolizovala Zmluvu, ktorá bola medzi Bohom a vyvoleným národom. Panna Mária sa považuje za archu Nového zákona. Ide o Novú zmluvu medzi Bohom a hriešnym ľudstvom.

Dom zlatý – sv. apoštol Ján v knihe Zjavení píše o svätom meste Jeruzalem, ktorý bol ožiarený Božou slávou. Jeho jas bol ako jas najvzácnejšieho kameňa, ako krištáľovo čistý jaspis. Za najvzácnejší kameň je považované zlato. Pannu Máriu oslovujeme „Dom zlatý“, práve preto, že jej lono bolo príbytkom Božieho Syna – toho najvzácnejšieho na zemi.

Nádoba počestná – týmto oslovením pripisujeme Panne Márii jej veľkosť, vznešenosť a predovšetkým zdôrazňuje milosť, ktorá jej bola daná od Boha. Pomáha nám ukazovať správny smer k Bohu celou svojou bytosťou. Preto je oslovovaná „nádobou“. Panna Mária patrí medzi najkrajšie Božie stvorenia, preto je označovaná ako „nádoba plná cti“.

Stolica múdrosti – táto invokácia nezdôrazňuje Máriinu múdrosť, ale upozorňuje, že je matkou Múdrosti, Ježiša Krista. 

Zrkadlo spravodlivosti – v Knihe Múdrostí 7, 26 nachádzame vysvetlenie: „Ona je odblesk večného svetla, zrkadlo Božej moci bez škvrny a obraz jeho dobroty”.

Svätá Božia Rodička – toto oslovenie patrí medzi najstaršie oslovenie Panny Márie. V evanjeliu sv. Lukáša 1, 41 – 43 je pôvod tohto oslovenia. Pri návšteve Márie u Alžbety „radosťou sa zachvelo dieťa v jej lone“ a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom: „Požehnaný je plod tvojho života! Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne?“ 

Pápež František pridal do Loretánskych litánií tri nové invokácie

Prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí kardinál Robert Sarah v liste predsedom biskupských konferencií s dátumom liturgickej spomienky Nepoškvrneného Srdca Panny Márie 20. júna píše:

„Cirkev putujúca smerom k nebeskému Svätému Jeruzalemu, aby sa tešila z neodlučiteľného spojenia s Kristom, jej ženíchom a spasiteľom, kráča po cestách dejín zverujúc sa Tej, ktorá uverila Pánovmu slovu. Z evanjelia vieme, že Ježišovi učeníci sa naučili už od úsvitu chváliť požehnanú medzi ženami a rátať s jej materským príhovorom.

Nespočetné sú tituly a invokácie, ktoré kresťanská zbožnosť v priebehu storočí venovala Panne Márii, privilegovanej a bezpečnej ceste k stretnutiu s Kristom. Aj v prítomnom čase, poznačenom dôvodmi k neistote a zmätku, je u Božieho ľudu osobitne cítiť zbožné utiekanie sa k nej, plné lásky a dôvery.

Pápež František ako interpret tohto cítenia po prijatí vyjadrených túžob ustanovil, aby sa do formulára litánií Panny Márie nazývaných Loretánske, vložili invokácie: Matka milosrdenstva, Matka nádeje a Útecha migrantov.

Prvá invokácia je zaradená po oslovení „Matka Cirkvi“, druhá po „Matka Božej milosti“ a tretia po „Útočisko hriešnikov“.“



Loretánske litánie

Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.

Kriste, zmiluj sa. Kriste, zmiluj sa.

Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.

Otec na nebesiach, Bože, zmiluj sa nad nami.

Syn, Vykupiteľ sveta, Bože, zmiluj sa nad nami.

Duch Svätý, Bože, zmiluj sa nad nami.

Svätá Trojica, jeden Boh, zmiluj sa nad nami.


Svätá Mária, oroduj za nás.

Svätá Božia Rodička,

Svätá Panna panien,

Matka Kristova,

Matka Cirkvi,

Matka Milosrdenstva,

Matka Božej milosti,

Matka nádeje,

Matka najčistejšia,

Matka najnevinnejšia,

Matka panenská,

Matka nepoškvrnená,

Matka hodna lásky,

Matka obdivuhodná,

Matka dobrej rady,

Matka Stvoriteľa,

Matka Spasiteľa,

Panna najmúdrejšia,

Panna hodna úcty,

Panna hodna chvály,

Panna mocná,

Panna dobrotivá,

Panna verná,

Zrkadlo spravodlivosti,

Sídlo múdrosti,

Príčina našej radosti,

Príbytok Ducha Svätého,

Príbytok hoden cti,

Vznešený príbytok nábožnosti,

Ruža tajomná,

Veža Dávidovho mesta,

Veža zo slonovej kosti,

Dom zlatý,

Archa zmluvy,

Brána do neba,

Hviezda ranná,

Uzdravenie chorých,

Útočisko hriešnikov,

Útecha migrantov,

Útecha zarmútených,

Pomocnica kresťanov,

Kráľovná anjelov,

Kráľovná patriarchov,

Kráľovná prorokov,

Kráľovná apoštolov,

Kráľovná mučeníkov,

Kráľovná vyznávačov,

Kráľovná panien,

Kráľovná všetkých svätých,

Kráľovná počatá bez poškvrny dedičného hriechu,

Kráľovná nanebovzatá,

Kráľovná posvätného ruženca,

Kráľovná rodiny,

Kráľovná pokoja,

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zľutuj sa nad nami, Pane.

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane.

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami.

V. Oroduj za nás, svätá Božia Rodička.

R. Aby sme sa stali hodni Kristových prisľúbení.

Modlime sa.

Pane a Bože náš,

dopraj nám tešiť sa zo stáleho zdravia tela i duše

a na mocný príhovor preblahoslavenej Panny Márie

ochraňuj nás v ťažkostiach tohto života

a priveď nás do večnej radosti.

Skrze Krista, nášho Pána.

R. Amen.

alebo

V. Oroduj za nás, Matka sedembolestná.

R. Aby sme sa stali hodni Kristových prisľúbení.

Modlime sa.

Pane Ježišu,

podľa Simeonovho proroctva

pri tvojom umučení meč bolesti prenikol najnežnejšiu dušu

slávnej Panny a tvojej Matky Márie;

daj, aby sme si s úctou pripomínali jej bolesti,

a tak dosiahli požehnaný účinok tvojho umučenia.

Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

Amen.


Zdroje:

Direktórium o ľudovej zbožnosti a liturgii, s. 191.

Dancák František, Slovo 02/2006

http://pcsipok.sk/wp-content/uploads/2019/05/deviatnik.pdf

https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2020-06/papez-vlozil-do-loretanskych-litanii-tri-nove-invokacie.html