Svätý môže byť každý

1.novembra si pripomíname sviatok všetkých svätých. Spomíname na ich životy, to ako žili a boli verní Bohu, ochotní urobiť čokoľvek, len aby si udržali vieru a zvestovali svetu, aký je Boh. Dobrý, milujúci Otec, ktorý „tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v Neho verí“ (Jn 3, 16).


Pán však povoláva každého z nás, aby sme sa stali svätými. Nie je to výsada rehoľníkov, kňazov, biskupov. Svätosť je život žitý naplno s láskou. Chce, aby sme boli všetci svätí tak, ako je On svätý ( Lv 11, 44). Dokáže si použiť každého, kto mu povie áno. Keď dokáže urobiť z vraha a prenasledovateľa, sv. Pavla, kresťanov jedného z najväčších učiteľov cirkvi, z rozmaznaného syna, ktorý robil rodičom hanbu, sv. František z Assisi, svätca, ktorý založil rehoľu, z výbušného rybára prvého pápeža, prečo by teda nemohol urobiť nového svätca aj z nás?


Nedávno blahorečený Carlo Acutis patril medzi obyčajných ľudí. Nevyznačoval sa niečím špeciálnym, nekonal nejaké divy. Bol obyčajným mladým chlapcom, ktorý pracoval s počítačovými programami, strihal videá, tvoril vlastné programy, webové stránky a algoritmy. Výnimočný bol tým, že bol „slnečnej povahy“, mal intenzívny vzťah s Bohom, denne chodil do kostola a prijímal eucharistiu, modlil sa ruženec a meditoval pred oltárnou sviatosťou. Svoj koníček využíval na evanjelizáciu. Bežný chlapec, taký ako aj my. Do svojho života pozval Boha, nechal sa Ním viesť a dovolil mu, aby v Ňom prebýval Duch Svätý. Ale to predsa dokážeme aj my. Stačí sa naučiť dôverovať Bohu a nebáť sa riskovať, stať sa bláznom pre tento svet.

 

Ako sa teda stať svätým?

1.    Stať sa chudobným v duchu.  Sv. Ignác z Loyoly hovorí: „Treba byť ľahostajný voči stvoreným veciam.. Robíme tak, keď nechceme pre seba viac zdravia ako choroby, bohatstva ako chudoby, úcty ako neúcty, dlhého života ako krátkeho a rovnako pri všetkom ostatnom. Koľko dáme na tejto zemi, toľko dostaneme po smrti v nebi.

2.    Byť pokorný. Chcieť sa stať tichý a pokorný srdcom a nechať si premeniť srdce podľa vzoru srdca Ježišovho. Uprednostniť iných pred sebou, myslieť na dobro druhých a tešiť sa z ich úspechov, aj keď sa nám nedarí. Vtedy príde skutočná svätá radosť. Pre sv. Teréziu z Lisieux znamenala dokonalá láska znášanie chýb druhých a nepohoršovanie sa na ich slabostiach.

3.    Byť radostný a mať zmysel pre humor. Niekedy je ťažké byť radostný, keď nastane čas kríža. Nič však nemôže zničiť nadprirodzenú radosť, istotu, že sme Bohom milovaní a postará sa o nás v každej chvíli. Nik nám nemôže vziať vnútornú istotu a pokoj plný nádeje, ktorý nám dáva Duch Svätý, keď sa mu odovzdáme a dovolíme Bohu nech za nás bojuje a prevedie cez ťažké obdobie.

4.    Neprestať sa modliť. Tráviť čas v tichosti s Bohom. Ak nežijeme intímny vzťah z Bohom, je nemožné počuť Jeho hlas a plniť Jeho vôľu. Nesmieme zabúdať na modlitbu, byť v nej vytrvalí v každej chvíli. Nezáleží na dĺžke, mieste a čase. Boh vidí do nášho srdca a vidí úprimnosť modlitby. Záleží Mu na nás a chce s nami tráviť čas, čas v modlitbe.

5.    Čítať sv. Písmo a čo najčastejšie prijímať eucharistiu. Prostredníctvom Písma sa nám Boh prihovára, dáva nám návod na život, na svätosť. Prináša nám skrze neho nádej a radosť do života tým, že nám zjavuje svoju lásku a odhaľuje zámer, ktorý s nami má. Následne v nás vzbudzuje túžbu po eucharistii. Tak ako sa telo potrebuje nasýtiť, tak je potrebné nasýtiť aj svojho Ducha. Aký väčší dar nám mohol Ježiš zanechať ako seba samého v eucharistii? V nej sa môžeme s Ježišom stretnúť úplne bytostne, a ako často týmto darom pohŕdame.

6.    Neustále spytovať svoje svedomie. Neprestávajme s týmto úkonom, pretože tu môžeme odhaliť svoje slabosti a pýtať Boha o pomoc vyhýbať sa hriechu a byť lepším. Je potrebné nastaviť zrkadlo sebe samému a neprestajne sa pýtať, ako sa môžem stať lepším človekom.

 

Povolanie k svätosti  (1Pt 1, 13 – 21)

Preto si prepášte bedrá mysle, buďte triezvi a celú svoju nádej uprite na milosť, ktorú dostanete, keď sa zjaví Ježiš Kristus. Ako poslušné deti neprispôsobujte sa takým žiadostiam, ako keď ste boli v nevedomosti, ale ako svätý je ten, ktorý vás povolal, buďte aj vy svätí vo všetkom počínaní; veď je napísané: „Buďte svätí, lebo ja som svätý.“ A Keď ako Otca vzývate toho, ktorý súdi bez nadŕžania osobám, každého podľa jeho skutkov, žite v bázni v čase svojho pobytu na zemi. Veď viete, že zo svojho márneho spôsobu života, zdedeného po otcoch, boli ste vykúpení nie porušiteľným striebrom alebo zlatom, ale drahou krvou Krista. On bol vopred vyhliadnutý, ešte pred stvorením sveta, zjavil sa však až v posledných časoch kvôli vám, čo skrze neho veríte v Boha, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych a dal mu slávu, aby sa vaša viera a nádej upínali na Boha.

 

Zdroje:

https://www.katolickenoviny.sk/duchovna-obnova/category/duchovna-obnova/article/projekt-svatost-je-tu-pre-vsetkych.xhtml

https://www.katolickenoviny.sk/duchovna-obnova/category/duchovna-obnova/article/projekt-svatost-je-tu-pre-vsetkych.xhtml